فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال هشتم شماره 2 (تابستان 1393)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جلالوند، نورالله محمدی، جواد ملازاده صفحات 1-10
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل فرایند گراس بر کاهش وسوسه و سوگیری توجه در افراد وابسته به مواد مخدر بود. پژوهش حاضر از نوع طرح های نیمه آزمایشی است که از طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه ی افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد شهر شیراز در سال 92-1391 تشکیل می دادند؛ بدین منظور تعداد 30 نفر از افراد وابسته به مواد با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترلمعتاد جایگزین شدند. همچنین 15 نفر افراد بهنجار نیز به عنوان گروه کنترل سالم برای مقایسه با افراد وابسته به مواد مخدر انتخاب گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی فیشر استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش تنظیم هیجان می تواند در کاهش علائم وسوسه و سوگیری توجه افراد وابسته به مواد مخدر موثر واقع گردد، همچنین گروه کنترل سالم نسبت به گروه آزمایش و کنترل معتاد وسوسه و سوگیری توجه کمتری را نشان دادند. مدیریت موثر هیجان ها باعث می شود، فرد در موقعیت هایی که خطر مصرف مواد بالاست، از راهبردهای شناختی مناسب جهت تنظیم هیجانات خود استفاده کرده و با کاهش وسوسه و سوگیری توجه، باعث کاهش میزان بازگشت به سمت مصرف مجدد مواد گردد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، وسوسه، سوگیری توجه، سوء مصرف مواد مخدر
  • شبنم جوانمرد، حمیدرضا عریضی، ابوالقاسم نوری صفحات 12-20
    هدف پژوهش حاضر در سطح اول بررسی رابطه ی ساده ی بهزیستی روانی، شخصیت و تعارض کار-خانواده، و بررسی نقش میانجی بهزیستی روانی در رابطه بین این دو متغیر پنهان از طریق روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی کارکنان یک شرکت صنعتی در اصفهان بود که از میان آن ها 217 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه ی تعارض کار- خانواده، مقیاس سرزندگی، پرسشنامه ی جهت گیری به زندگی و پرسشنامه NEO-FFI (فرم کوتاه) بود. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که رابطه ی ساده بین دو بعد تعارض کار-خانواده، همسازی، وظیفه شناسی، خوش بینی و سرزندگی معنادار بود؛ مدل معادلات ساختاری نیز معنادار بوده و نقش واسطه ای خوش بینی و سرزندگی را در رابطه ی بین همسازی و وظیفه شناسی از یک سو و ابعاد تعارض کار-خانواده از سوی دیگر تایید می کند. در واقع این ویژگی های شخصیتی با تاثیرگذاری بر راهبردهای مقابله ای و دسترسی به منابع فرد، سطح خوش بینی و سرزندگی و در نهایت ذخیره ی روان شناختی او را افزایش می دهند. این افزایش به خودی خود، مدیریت بهتر مسئولیت های کاری و خانوادگی و در نتیجه کاهش تعارض بین این دو حیطه را در پی دارد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانی، تعارض کار، خانواده، خوش بینی، سرزندگی، شخصیت، وظیفه شناسی، همسازی
  • حمید اسدی، محمدباقر کجباف، سیدعلی کلاهدوزان، سعید گودرزی، ثریا حسینی رضی صفحات 23-30
    هدف پژوهش حاضر ساخت یک الگوی پیش بینی کننده برای شناسایی عوامل محافظت کننده و خطر زا در دانشجویان در معرض خطر ابتلا به اختلالات روانی بود. طرح پژوهش همبستگی و جامعه ی آماری4564 دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی بود که با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی560 نفر انتخاب شدند. داده ها با مقیاس های سلامت عمومی گلدبرگ، حمایت اجتماعی بخشی پور، پیروی و عابدیان، سبک مقابله ای اندلر و پارکر و مقیاس خطر خودکشی مرکز پژوهش سلامت رفتاری شمال غرب و موسسه پژوهشی منتر جمع آوری و بر اساس رگرسیون لوجستیک تحلیل شد. نتایج نشان داد باورهای مذهبی، حمایت اجتماعی و سبک مقابله مساله مدار در کاهش خطر ابتلاء به اختلالات روانی و سابقه اختلالات روانی، و سبک مقابله هیجان مدار در افزایش خطر ابتلاء به اختلالات روانی موثر است. بهره مندی از باورهای مذهبی سطح بالاتر، به نسبت 34/0 به اندازه (66/0-)، برخورداری از حمایت اجتماعی به نسبت 64/0 به اندازه (36/0-) و سبک مقابله مساله مدار به نسبت 77/0 به اندازه (23/0-) شانس خطر ابتلاء به اختلالات روانی را کاهش می دهد. در حالی که سابقه اختلالات روانی و سبک مقابله هیجان مدار، شانس خطر ابتلاء به اختلالات روانی را به ترتیب 4.35 و 1.95 برابر افزایش می دهد. با ارائه یک الگوی پیش بینی کننده می توان عوامل محافظت کننده را تقویت کرد و عوامل خطر زا را کاهش داد و از آن در جهت طرح های پیش گیری اولیه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: خطر ابتلاء به اختلالات روانی، باورهای مذهبی، حمایت اجتماعی، سابقه اختلالات روانی، سبک مقابله ای
  • معصومه پوربافرانی، عذرا اعتمادی، رضوان سادات جزایری صفحات 33-40
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش مهارتفرزند پروری قاطعانه به مادران بر کاهش تعارض دختران با مادران و افزایش سلامت روان دختران نوجوان انجام شد. این تحقیق، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش را دانش آموزان دختر پایه دوم و سوم راهنمایی شهرستان نائین و مادران آنها تشکیل می داد. 30 نفر از مادرانی که دختران شان تعارض بیشتری با آن ها گزارش کرده بودند، انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. پرسشنامه ی سلامت عمومی توسط دختران نوجوان هر دو گروه تکمیل شد.گروه آزمایش به مدت 7 جلسه تحت آموزش مهارت فرزند پروری قاطعانه قرار گرفت. در پایان از دختران هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از اجرایدو پرسشنامه ی سلامت عمومی و راهبردهای حل تعارض با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد، بین دختران نوجوان گروه آزمایش و گواه در متغیرهای وابسته (تعارض دختر با مادر و سلامت روان دختر) و همه ی خرده مقیاس های آن ها تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج این پژوهش بر حمایت از مداخلات مبتنی بر بهبود مهارت های فرزند پروری بر کاهش تعارض دختران با مادران و افزایش سلامت روان دختران نوجوان افزود.
    کلیدواژگان: مهارت فرزند پروری قاطعانه، تعارض دختران نوجوان با مادران، سلامت روان
  • علی اکبر پیراسته مطلق، زهرا نیک منش، طیبه اکبری علی آباد صفحات 43-50
    هدف مطالعه ی حاضر بررسی ارتباط مولفه های معنویت، نگرش نسبت به بیماری و احساس رنج در بیماران مبتلا به ایدز (اچ آی وی) بود. در این مطالعه ی توصیفی- همبستگی، 43 بیمار از بین کلیه ی بیماران مبتلا به ایدز (اچ آی وی) سه شهر زاهدان، سراوان و ایرانشهر استان سیستان و بلوچستان، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. متغیرها با استفاده از پرسشنامه های سنجش معنویت، مقیاس تجربه و ادراک رنج و آگاهی و نگرش نسبت به بیماری ایدز مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین رنج جسمانی و نگرش نسبت به بیماری رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد. رنج روانی با معنویت رابطه ی منفی معنا دار و با نگرش نسبت به بیماری رابطه ی مثبت معنا دار دارد. رابطه ی رنج معنوی/ وجودی با معنویت، مثبت و معنا دار و با نگرش نسبت به بیماری، منفی و معنا دار بود. تحلیل رگرسیون نشان داد که نگرش نسبت به بیماری بهترین پیش بینی کننده رنج روانی بود. همچنین خودآگاهی و نگرش نسبت به بیماری به ترتیب بهترین پیش بینی کننده رنج معنوی/ وجودی بودند. با توجه به نتایج به دست آمده می توان استنباط کرد، معنویت و نگرش نسبت به بیماری بر احساس رنج در بیماران مبتلا به ایدز (اچ آی وی) تاثیر دارند؛ و آموزش معنویت و نگرش های مثبت نسبت به بیماری را می توان به عنوان روش های مقابله ای برای کاهش احساس رنج بیماران مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: معنویت، نگرش نسبت به بیماری، احساس رنج، ایدز، اچ آی وی
  • محمد شاکرمی، کیانوش زهراکار، فرشاد محسن زاده صفحات 54-60
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای سبک های حل تعارض در رابطه ی بین رضایت جنسی و تحریف های شناختی بین فردی با تعهد زناشویی صورت گرفت.پژوهش اکتشافی از نوع طرح های همبستگی بود. جامعه ی پژوهش شامل، تمامی کارکنان متاهل بیمارستان فارابی تهران در سال 1392 (517 نفر) بود که تعداد 221 نفر از آن ها بر اساس فرمول برآورد حجم نمونه، به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های تعهد زناشویی، تحریف های شناختی بین فردی، رضایت جنسی و سبک های حل تعارض رحیم استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار AMOSو به روش تحلیل مسیر انجام گرفت.نتایج نشان داد که متغیرهای سبک های حل تعارض (سازنده و غیرسازنده)، تحریف های شناختی بین فردی و رضایت جنسی با تعهد زناشویی همبستگی معنادار داشته و مدل مفروض با متغیرهای مستقل رضایت جنسی و تحریف های شناختی بین فردی در رابطه با تعهد زناشویی تایید گردید. همچنین اثر کل تمامی متغیرها بر تعهد زناشویی معنادار بود. می توان با اصلاح تحریف های شناختی زوج ها و ارتقای سطح رضایت جنسی و آموزش سبک های مناسب حل تعارض به آن ها، علاوه بر کمک به حل تعارضاتشان، به طور غیر مستقیم باعث افزایش تعهد زناشویی آن ها نیز شد.
    کلیدواژگان: تحریف های شناختی بین فردی، تعهد زناشویی، رضایت جنسی، سبک های حل تعارض
  • عزیز لاچینی، لیلی امیر سرداری، مرتضی محدودی زمان صفحه 64
|
  • Mohammad, Jalalvand, Norollah, Mohammadi, Javad, Molazade Pages 1-10
    This studywas done drug dependent people to determine the effectiveness of training on emotion regulation based on the grass process for reducing craving، attention bias. This present research is a semi-pilot plan in which pretest – posttest with the control group has been used. The project statistical society is formed of addicted people who referred to addiction treatment clinic in Shiraz in the years 1391-1392. For this purpose a total of 30 drug-dependent people were selected and replaced by using available purposive sampling in control and experimental groups. Also 15 normal individuals were selected as a healthy control group to comparison with drug dependents. At first a pretest was given to each three group، after that an emotion control training was done in experimental group dependent on the Grass model in 8 sessions of 2 hours. After research implementation for analyzing the result، the Anova and Fisher''s post hoc test were used. The result shown that emotion regulation training can effects on the craving reduction signs، attention bias in drug-dependent people. Also healthy control group has shown less attention in contrast to drug temptation and bias control. Effective management of emotions makes to odd situations that are high risk for substance abuse، use of cognitive strategies for regulating their emotions and by reducing craving and attentional bias reduces the amount back to the reuse of materials is.
    Keywords: Emotion regulation, craving, attentional bias, drug abuse
  • Shabnam, Javanmard, Hamidreza, Oreyzi, Abolghasem, Nouri Pages 12-20
    The aim of this study is investigating the simple relationship of subjective well-being، personality and work-family conflict، and examining the mediation role of subjective well-being in relationship of these two variables through structural equation modeling. The statistical populations were workers of an Isfahanian industrial company which 217 workers were selected randomly among them. Instruments were work-family conflict questionnaire، vitality scale، life orientation test and NEO-FFI. Results showed that relation of work-family conflict، agreeableness، conscientiousness، optimism and vitality are significant. Structural equation model also was significant and the mediation role of optimism and vitality in relation of agreeableness and conscientiousness with work-family conflict was confirmed. In fact these personality characteristics increase the level of optimism and vitality، and finally improve the psychological supply through influencing individuals'' coping strategies and resource accessing. It can lead to better managing of work and family responsibilities and decreasing the conflict between these two areas.
    Keywords: Subjective Well, Being, Personality, Work, Family Conflict, Agreeableness, Conscientiousness, Optimism, Vitality
  • Hamid, Asadi, Mohammad Bagher Kajbaf, S. Ali, Kolahdouzan, Saaid, Godarzi, Sorya, Hoseinirazi Pages 23-30
    This study aimed to design a predictive model to identification of protective and risk factors in college student at the risk of mental disorders. This research was designed according to the correlation analysis، and the sample society (560 students) was selected from 4564 students of ShahidBeheshti University using Stratified Random Sampling Method. The collected data was based on the General Health Factors Goldberg، Social Support Bakhshipoor، Piravi and Abediian، Coping Strategies Endler and Parker، the Suicide Risk Scale of Northwest Behavioral Health Research Center، and Mentor Research Institute Scale. The data was then analyzed using logistic regression. The results showed that religious beliefs، social support، and problem-focused coping strategies effectively decrease and emotion-focused coping strategies and record of mental disorders effectively increase the risk of mental disorder. The benefit of having a more-developed religious belief can decrease the odds the risk of mental disorder to than 0/34 sized (-0/66)، social support to than 0/64 sized (-0/36) and problem-focused coping strategies to than 0/77 sized (-0/23)، While having a record of mental disorder and emotion-focused coping strategies can respectively increase the odds the risk of mental disorder to 4. 35 and 1. 95. By designing a predictive model، we can reinforce the protective factors and control the risk factors in order to use them for primary preventive models.
    Keywords: the Risk of Mental Disorders, Religious Beliefs, Social Support, Record of Mental Disorders, Coping Strategies
  • Masoomeh, Poorbafrani, Ozra, Etemadi, Rezvansadat, Jazayeri Pages 33-40
    This research have been made to analyze how training strong parenting skills to mother effects on reduction of daughters conflict with mothers and increases adolescent girls mental health. This research is a kind of semi-test which it itself is a kind of pre-post test with control group. Statistical population of this research include female students of second and third grade in guidance school of city of Naeen. 30 mothers whom reported that their girls have many conflicts with them have been selected and randomly have been divided to two groups of test and control. Mental health questioner was completed by adolescent girl''s two groups. The under studied group have been trained for parenting skills for 7 sessions. After training the post – testing test have been taken from both groups. The instruments which have been used in this research were a mental health questioner and a questioner about style of conflict solving. The data have been analyzed with co-variance multi- variant analysis. Results show that there is a meaningful difference between members of under studied groups in dependent variables (daughter conflict with mother and girl mental health) and all small scale of them. The results of this research show the importance of interventions based on the improvement of parenting skills on decreasing adolescent daughters conflicts with their mothers and increases adolescent girls mental health.
    Keywords: strong parenting skill, adolescent daughters conflicts with mothers, mental health
  • Ali Akbar, Pirasteh Motlagh, Zahra, Nikmanesh, Tayebeh, Akbari Ali Abad Pages 43-50
    The purpose of this study is investigating on the role of spirituality and awareness and attitude towards disease in the feeling of suffering in patients with AIDS/HIV. In this descriptive cross-sectional study، 43 patients had selected of all patients with AIDS/HIV in cities of Zahedan، Iranshahr and Saravan in Sistan&Baluchestan province، by available sampling. The variables were measured by using the Spirituality Questionnaire and Scale of Experience and Perception of Suffering and Questionnaire Awareness and Attitudes towards Disease. Data were analyzed by using Pearson’s correlation coefficient and Stepwise multiple regression. Results showed that there is a significant positive relationship between physical suffering and attitudes towards disease. Psychological suffering has a negative significant relationship with spirituality and has a positive significant with attitude towards disease. Spiritual/existential suffering has a positive significant relationship with spirituality، and a negative significant relationship with attitudes towards disease. The results of stepwise regression showed that psychological suffering is predicted by attitudes towards disease. Also self-awareness and attitudes towards disease is significant predictorfor spiritual/existential suffering. According to these results، it can be deduced that spirituality and attitudes towards disease have impact on feeling of suffering in patients with AIDS/HIV. Also spirituality and positive attitudes towards disease as coping styles can be used to reduce feelings of suffering in patients with AIDS/HIV.
    Keywords: Spirituality, Awareness, Attitudes toward Disease, Feeling of Suffering, AIDS, HIV
  • Mohammad, Shakarami, Kianoush, Zahrakar, Farshad, Mohsenzadeh Pages 54-60
    The present study investigated the mediating role of conflict resolution styles in relation between sexual satisfaction and interpersonal cognitive distortions with marital commitment. This study is an exploratory study of the association schemes. The study population comprised all married employees Tehran’ Farabi Hospital in 2014 (517 persons)، of whom 221 persons were selected based on sample size formula by random sampling. For data gathering was used from marital commitment، interpersonal cognitive distortions، sexual satisfaction and Rahim conflict resolution styles questionnaires. Data analysis was performed by AMOS software and path analysis. Results showed that the conflict resolution styles (constructive and unconstructive)، interpersonal cognitive distortions and sexual satisfaction are significantly correlated with marital commitment and assuming model was confirmed with the independent variables of sexual satisfaction and interpersonal cognitive distortions in relation with marital commitment. Also the effect of all variables on marital commitment is significant. We can in addition helping to couples that solve their conflicts، increasing their marital commitment with corrected couples Interpersonal cognitive distortions and enhancement of levels’ sexual satisfaction and conflict resolution styles education to they.
    Keywords: Interpersonal Cognitive Distortions, Marital Commitment, Sexual Satisfaction, Conflict Resolution Styles